Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) смята, че бившият премиер Бойко Борисов

...
Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) смята, че бившият премиер Бойко Борисов
Коментари Харесай

Борисов ни спасил от газова криза, а Путин дал последен шанс на правителството да направи нещо смислено |

Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) счита, че някогашният министър председател Бойко Борисов ни е избавил от газова рецесия, а Путин (президентът на Русия - бел. ред.) е дал финален късмет на държавното управление да направи нещо свястно.

Пред бТВ Плевнелиев изясни, че благодарение на политиците, които са надграждали енергийната инфраструктура на страната през последните 10 години, в този момент - когато Русия спря вноса на природен газ, България е 100% диверсифицирана.

" Днес ние имаме газова преносна мрежа, която е българска, а по времето на държавното управление на Орешарски потокът беше умислен с 51% присъединяване на Русия. Днес Балкански поток избавя България в сложен миг. Да изтъквам вицепремиера Асен Василев - можем да вземем от Египет, Гърция (...), можем да вземем газ откъдето желаеме.

Бившият президент, повдигнат от ГЕРБ, упрекна своя предходник Георги Първанов ( повдигнат от Българска социалистическа партия -б.р.), че е направил " огромен шлем от десетки приключени съветски планове в енергетиката ". Плевнелиев съобщи, че до момента в който ГЕРБ са били на власт са " налели милиарди, тъй че на българите и техните панелки да им паднат сметките ".

Плевнелиев се аргументира, че инвестицията от 2,7 милиарда в Балкански поток е изцяло оправдана, защото събраните до момента директни такси са 700 милиона лв.. " Питам - добра договорка ли е за децата в България да притежаваме тази мрежа, която ни избавя? Да, добра е! ", отговори си самичък някогашният президент.

" Управляващите получиха финален късмет от Путин да създадат нещо свястно "

Плевнелиев съобщи, че допреди 3 дни е бил " сломен " поради държанието на ръководещата коалиция, само че в този момент се следи " пресен лъх " в държанието им.

" В един исторически миг, когато са паднали маските и е станало ясно, че Путин е един нов Сталин, България беше на неверната страна на историята, гърчеше се някъде в периферията и щеше да " изяде плесници " и от двете направления - Русия и Украйна. Ситуацията с газа е късмет за България да вкара стратегия за енергийна самостоятелност, да се отърве от съветския газ и да дръпне напред със своята интеграция на Запад ", сподели той.

Според Росен Плевнелиев верният ход е България да поддържа Украйна по всички вероятни способи, а " ръководещите да се кротнат и да станат малко по-мъдри и демократични ".

" Радев обслужва Путин "

" Кой обслужва Путин? Борисов ли, че по този начин е вложил в тази мрежа, която ни избавя? Или Радев, Йотова, Българска социалистическа партия и " Възраждане ", които непрекъснато вървят по опорните точки на Путин? Кой сподели, че Крим е съветски - Радев. Къде бяха тези, десните, през днешния ден, които ни ръководят, когато му рапортуваха в 3 през нощта какво се случва на площада, а в този момент споделят че той има позорна позиция? ", възмути се някогашният президент.

Плевнелиев е на мнение, че желанието за неутралитет във връзка с Украйна води към злополука.

" Мисля, че президентът Радев пося и семето на популизма, с изключение на на русофилството. Има голяма заплаха на последващи избори да има повече и от двете. Именно по тази причина не би трябвало да се върви към изключителни избори, а силите да се обединят към няколко съществени целта - съгласно мен би трябвало да настъпи бягане към Еврозоната ", сподели още Росен Плевнелиев.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР